ترمیستور یا سنسور دمایی در کولرگازی
ترمیستور یا سنسور دمایی در کولرگازی یکی از اجزای مهم سیستم کولر گازی به حساب می آید که به وسیله آن تشخیص دما ممکن می شود. در این مقاله از استاد سرما قصد داریم تا در رابطه با ترمیستور کولر گازی یا سنسور دمایی کولر گازی صحبت کرده و روش تست ترمیستور را آموزش دهیم.
ترمیستور چیست ؟
ترمیستور یا سنسور دمایی قطعه ای در کولر گازیست که برد به وسیله آن از میزان دمای هوای محیط یا دمای لولهها مطلع شده و با توجه به این اطلاعات، دستورات لازم همچون راهاندازی کمپرسور، قطع آن و… را صادر میکند. درواقع ایراد در ترمیستور یکی از دلایل اصلی در روشن نشدن کولر گازی است.
وظیفه اصلی ترمیستور چیست ؟
یکی از اصلیترین وظایف ترمیستور این است که به توجه با نوع ساختمان خود، با تغییر دما مقاومت آن تغییر میکند و این تغییرات برای برد ارسال شده و برد به درستی از دمای محیط مطلع میشود و تصمیم گیری میکند که در این لحظه نسبت به دمای هوا چه فرمانی باید صادر شود. این ارتباط به صورت دائم برقرار است. برد دائماً ولتاژی را به این ترمیستور فرستاده و ولتاژ برگشت آن را چک میکند و با توجه به مقاومت این قطعه، با محاسبه ولتاژ برگشتی از میزان دقیق دمای هوا مطلع میشود.
انواع ترمیستور کولر گازی
تمامی ترمیستورهایی که در وسایل برودتی استفاده میشوند، از لحاظ مقاومت و کارکرد دارای دو مدل هستند. ( ۲۰۴ct و ۱۰۳at ) که تمامی مدلهای موجود از لحاظ نوع استفاده به دو صورت می باشند:
سنسور پایپ کولر گازی
positive thermal coefficient = PTC یعنی با گرم نمودن آن مقاومتش زیاد میشود و با سرد نمودن آن، مقاومت کم میشود، که نام دیگر آن سنسور لوله (سنسور پایپ) یا سنسور فلزی است. در زیر عکس سنسور پایپ را می بینید:
در صورتی که جهت برطرف کردن مشکل دستگاه خود نیاز به کمک تکنسین حرفه ای و باتجربه دارید، از قسمت زیر برند دستگاه خود را انتخاب کنید و در غیر این صورت ادامه مقاله را مطالعه فرمایید.
سنسور محیطی کولر گازی
NEGATIVE THERMAL COEFFICIENT = NTC یعنی با گرم نمودن آن مقاومتش کم میشود و با سرد نمودن، مقاومت زیاد میشود، که نام دیگر آن سنسور اتاقی یا محیطی است که در تصویر زیر میبینید.
نکته: جهت تشخیص دمای لوله از سنسور PTC استفاده می شود. در واقع ptc یک سنسور پایپ است که بیشتر در فصل زمستان در مدار قرار میگیرد.
روش تست ترمیستور یا سنسور دمایی کولر گازی
برای تست ترمیستور کولر گازی باید آنها را از برد جدا کرده و به وسیله اهم متر مقاومت آنها را سنجید. ولی این سنسورها چه مقاومتی باید داشته باشند که نشان دهد سالم اند؟
معمولاً برندها و شرکتهای مختلف سنسورهایی مختص به خود را میسازند که در دمای مختلف اهم مختلفی دارند. بهصورت عامیانه اطلاعاتی که سنسور به برد می فرستد، تنها توسط همان برد قابل فهم یا ترجمه است و شما باید جدولی داشته باشد که بدانید سنسور هر برند در دماهای مختلف چه اهمی دارد. مثلاً سنسور کولر مدیا که در نمایندگی تعمیرات کولر گازی تولید میشود، در ۲۵ درجه اهمی معادل ۱۰KOHM (10 کیلو اهم) دارد و سنسور کولر مدیا در همین دما ۸KOHM است.