چیلر چیست؟
چیلر یا سرد کن چیست؟ چیلرها به دو دسته چیلرهای تراکمی و چیلرهای جذبی تقسیم میشوند. چیلر (chiller ac system) دستگاهی است كه حرارت را از مايع (معمولا آب) بر اساس سيكل تبريد تراكمی و يا جذبی دفع میكند. اين مايع میتواند برای خنک كردن هوا و يا دستگاهها استفاده شود. كه معمولا به صورت سيكل و درون يك مبدل حرارتی جريان دارد. با گرم شدن هوا، نیاز به سیستم سرمایشی نیز افزایش مییابد، کولر، اسپیلت، چیلر خانگی، هواساز و … از انواع وسایل سرمایشی هستند که بنا به مکان مورد نظر، موارد استفاده متفاوتی دارند. در ادامه به بررسی چیلر چیست و کاربرد آن پرداختهایم. شما در این مطلب با انواع چیلر یخچال، کولر چیلر تراکمی آب خنک و چیلر تراکمی اسکرو آشنا میشوید.
ساز و کار چیلر چیست؟
اساس کار چیلر خانگی هواساز و مدلهای صنعتی بر مبنای تبخیر است. به همین دلیل، دستگاه باید گرما دریافت کرده و سپس گرما را به سرما تبدیل نماید. در چیلرها با کاهش فشار، عملیات تبخیر، در دماهای پایین انجام میشود. به عبارت دیگر ماده مبرد چیلرهای جذبی که معمولا آب است،
در داخل اواپرتور چیلر که دارای فشار خلا است، در دمای پایین تبخیر شده و در نتیجه این عمل محیط اطراف اواپراتور سرد میشود. اما به صورت کلی کارکرد کولر چیلر چیست را باید اینگونه جواب داد که ساز وکار چیلر وابستگی به نوع آن دارد که در ادامه بسته به نوع چیلر عملکرد آن را نیز شرح دادهایم.
موارد زیر از جمله کاربردهای انواع چیلر است:
- چیلر خانگی را میتوان در تراس، حیاط یا پشتبام نصب کرد.
- chiller ac system برای متراژهای بیش از ۱۵۰ متر کاربرد دارد.
- میتوان دمای مطلوب برای سرمایش و گرمایش هریک از اتاقها را به صورت جداگانه تنظیم کرد.
- از مزایای چیلر خانگی این است که میتوان در هر اتاق یک فن کویل قرار داد و آن را به چیلر مرکزی متصل کرد.
- در صورتی که فضای بزرگی دارید، استفاده از چیلر خانگی میتواند انتخاب خوبی برای تامین هوای مطبوع خانه باشد.
- چیلرها و هواسازها نسبت به کولر گازی مصرف برق کمتری دارند، و پیش از خروج هوا توسط فیلترهای مختلف آن را تصفیه میکنند.
محاسبه هزینه تعمیر، سرویس و نصب چیلر چگونه است؟
لازم به ذکر است که قیمت چیلر و هزینه نصب آن نسبتا بالاست. اما میزان خرابی و نیاز به تعمیر چیلر تراکمی و چیلر جذبی کمتر از سایر وسایل سرمایشی گزارش شده است. شاید برای شما هم این سوال پیش آمده که محاسبه هزینه تعمیر و سرویس و نصب چیلر چیست و چگونه صورت میگیرد؟
۱. طبقات ساختمان
2. نوع و برند کولر چیلر چیست (قیمت چیلر)
3. میزان مساحت مورد نظر برای کولر چیلر
4. آب و هوا و شرایط اقلیمی محل نصب چیلر هواساز
انواع چیلر چیست؟
چیلرها به دو دسته چیلر تراکمی و چیلر جذبی تقسیم میشوند. تفاوت این دو نوع چیلر در این است که چیلرهای جذبی با استفاده از انرژی حرارتی، و چیلرهای تراکمی با استفاده از انرژی الکتریکی، گرما و سرما تولید میکنند.
- چیلرهای تراکمی
- چیلرهای جذبی
انواع چیلر تراکمی و کاربرد آن چگونه است؟
چیلر تراکمی دستگاهی برای سرد کردن آب است، تا بتوان از این آب برای سرمایش هوای ساختمان و یا سرد کردن ماشین آلات و محصولات صنعتی استفاده کرد. برای چیلر تراکمی نیازمند دستگاه کمپرسور هستیم که از برق تغذیه میکند. بنابراین، این نوع چیلرها به چیلر برقی معروفاند. ساختمان چیلر تراکمی از چهار قسمت اصلی چرخه تبرید تراکمی تشکیل شده است.
این چهار قسمت عبارتاند از:
۱. اواپراتور
2. کندانسور
3. کمپرسور
4. شیر انبساط
5. منبع برق و تغذیه
در چرخه تبرید هواساز تراکمی معمولا از گازهای CFC و HCFC برای تبرید استفاده میشود. کمپرسور به عنوان نیروی محرک این چرخه عمل میکند و چیلر تراکمی با انرژی مکانیکی، آب سرد شده ایجاد میکند. آب در اواپراتور چیلر خنک میشود. اواپراتور مورد استفاده از نوع مبدل حرارتی پوسته و لوله (شل اند تیوب) است.
انواع مدلهای تراکمی کولر چیلر چیست؟
- چیلر تراکمی اسکرو
- چیلر تراکمی با سانتریفیوژ
- چیلر تراکمی رفت و برگشتی
- چیلرهای تراکمی با اسکرال Scroll
روش کار چیلر تراکمی
- در چیلر تراکمی گاز ابتدا توسط کمپرسور، متراکم میگردد.
- این گاز سپس به کندانسور وارد شده توسط آب یا هوای محیط، خنک شده و به مایع تبدیل میگردد.
- این مایع با عبور از شیر انبساط یا لوله موئین وارد خنککننده (اواپراتور) که در فشار کمتری قرار دارد میشود.
- این کاهش فشار باعث تبخیر مایع میشود. در نتیجه مایع سرد کننده با گرفتن حرارت نهان تبخیر خود از محیط خنک کننده، باعث ایجاد برودت در موادی که با قسمت خنک کننده در ارتباطاند میگردد. سپس گاز ناشی از تبخیر، به کمپرسور هواساز منتقل شده و این چرخه تکرار میشود.
انواع چیلر جذبی و کاربرد آن چگونه است؟
در چیلرهای جذبی برخلاف چیلرهای تراکمی از جذب کننده (Absorber) و مولد حرارتی (ژنراتور) بجای کمپرسور استفاده میگردد. عمومیترین خنککننده در چیلر جذبی دو اثره سیستم لیتیوم برماید است. در ادامه با روش کار چیلر جذبی آشنا میشوید.
در سیستم چیلر جذبی، در قسمت جذبکننده بخار آب توسط لیتیوم برماید غلیظ، جذب و در قسمت مولد حرارتی، آب بر اثر حرارت تبدیل به بخار میشود. بخار آب در کندانسور هواساز که دارای فشار ۱/۰ اتمسفر است به حالت مایع در میآید و سپس در خنک کننده که تحت فشار ۰۱/۰ اتمسفر دوباره به بخار تبدیل میگردد. آب برای اینکه تبخیر شود گرمای نهان خود را از محیط خنککننده گرفته و باعث ایجاد برودت میشود. سپس بخار آب ایجادشده در خنککننده به جذبکننده منتقل، و این چرخه دوباره تکرار میشود.
تفاوت کولر آبی و چیلر چیست؟
شاید این سوال برای شما پیش آمده باشد که تفاوت کولر آبی و چیلر چیست؟ کولر آبی که غالبا در اکثر پشت بامهای ایرانیان قابل رویت است و اما کولر چیلر چیست؟ چیلرها دستگاههای سرمایشی مرکزی بوده و برای ساختمانهای نسبتا بزرگ استفاده میشوند. نحوه کارکرد یک چیلر بدین صورت است که در آن از یک سیال در مدار بسته استفاده شده و بر اساس سیکل تبرید تراکم بخار و یا جذبی سیال را خنک کرده و بوسیله مبدلهای حرارتی، برودت را به صورت کنترل شده به محیط مشخص انتقال میدهد.
دلیل استفاده از چیلر خانگی و صنعتی چیست؟
- فضای بسیار کمتر و پیچیدگی کمتر تاسیسات را نیز به همراه دارند.
- کارایی بالای آن برای محیطهای بزرگ مانند برجها و پروژههای بزرگ با زیربنای بیش از ۴۰۰۰ متر مربع قابل ملاحظه است.
- یک دستگاه چیلر در ساختمانهای بزرگ بسیار باصرفهتر از واحدهای کوچک داکت اسپلیت یا کولر گازیها و سیستمهای مشابه است.
- چیلرها دارای تابلو کنترلهای بسیار مجهزی هستند، و کنترل کل سیستم سرمایشی یک ساختمان را به آسانی در دستان شما قرار میدهند.
- هواساز چیلر مطمئنترین سیستم در بین سیستمهای تهویه مطبوع است؛ همواره کارایی خود را در بدتربن شرایط حفظ میکند، و طول عمر بالایی نیز دارد.
تفاوت انواع چیلر چیست؟
در چیلر جذبی برای استفاده از گرما برای ایجاد چرخه تبرید. بخار، آبگرم یا احتراق نفت و گاز منبع انرژی چرخه است. اما چیلر تراکمی از منبع برق و کمپرسور استفاده میکند. دومین تفاوت کولر چیلر چیست تنوع بر اساس کمپرسور سیلندر پیستونی، اسکرال، چیلر تراکمی اسکرو و سانتریفیوژی بوده در صورتی که در چیلرهای جذبی استفاده از چرخه تبرید جذبی مرسوم است. در قسمت تفاوت چیلر چیست میتوان به این مورد که در چيلرهای جذبی از يک جاذب استفاده می شود که عموما آب يا نمک ليتيوم برومايد است؛ این سومین تفاوت کولر چیلر چیست است.
مزايای چيلرهای جذبی
از جمله مزایای انواع جذبی چیلر چیست را در ادامه عنوان کردهایم:
- بازگشت سرمايه اوليه
- کاسته شدن صدا و ارتعاشات
- صرفهجويی در هزينه خدمات برق
- صرفهجويی در مصرف انرژی الکتريکی
- صرفهجويی در هزينه تجهيزات برق اضطراری
- صرفهجويی در هزينه اوليه مورد نياز برای ديگ
- حذف مخاطرات زيست محيطی ناشی از مبردها
- کاستن از ميزان توليد گازهای گلخانهای و آلايندهها